Blog yazarlığına ilk olarak blogcu.com da başladım.
2007 yılının ocak ayında yöresel yemeğimiz
tas kapamasının tarifini resimleyerek orada vermiştim.
Geçtiğimiz günlerde bu yemeği yapınca
tekrar resimleyip bir hatırlatma yapayım istedim.
Tas kapaması başka yörelerde de ufak tefek farklılıklarla yapılmasına rağmen
Denizli merkezde daha çok yapılır.
TAS KAPAMASI
için gerekli malzemeler
Bugüne kadar hiç ölçerek yapmadığım için
sadece malzeme listesi veriyorum.
Koyun eti (kuşbaşı doğranmış)
Patates ve arpacık soğan
Tuz, karabiber , kimyon
Yapılışı
Etleri geniş ve derince bir tepsiye alalım.Baharatlar ve tuzla iyice ovalım.Patatesleri boylarına göre ikiye veya dörde bölelim.Malzemenin miktarına göre bir tencere veya çukur bir kabın içine önce patates ve soğanları daha sonra etleri koyalım.Bu tencere malzemeye göre biraz büyükçe olmalı.Daha sonra tepsiyi bu tencerenin üzerine kapatıp ters çevirelim.Tencerenin kenarından bir çatalın ucuyla kaldıralım.Çatalı tepsinin kenarına dayayalım.Böylece tenceremizin içine su girmesini ve etlerin pişmesini sağlamış olacağız.Tencerenin üzerinede bir ağırlık koyalım.Bu su dolu bir çaydanlık olabilir.Tepsinin içinede malzemeye göre 2-3 su bardağı su koyalım.Kısık ateşte 2,5 saat pişirelim.Yemek pişerken zaman zaman tepsideki suyun tamamını tencerenin içine çeker, bir müddet sonra dışarı bırakır.Bu yemeğin pişmesini izlemekte çok zevklidir. Suyu azalırsa sıcak su ilave ederek pişmesini sağlayalım.
Etlerin piştiğinden emin olduktan sonra tepsiye pirinci salarak pilavıda pişirebiliriz.Eğer pilavı ayrı bir tencerede pişirmek istersek kapamanın kalan suyunu alarak pilavda kullanalım.Yani yemeğimiz susuz olacak.Pilavı ayrı bir yerde pişirdiysek tencerenin etrafına pilavı yerleştirelim.Ondan sonra tencereyi kaldıralım.Böylece hem mideye hem de göze hitap eden bir yemek olacak.
Denemenizi tavsiye ederim.
AFİYET OLSUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder